Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dashcam

Ben je er inmiddels van overtuigd dat een dashcam een goed idee is? En je wilt graag een dashcam kopen, maar waar moet je beginnen? Er zijn zoveel soorten, mogelijkheden, functies en voorbeelden op de markt dat het enorm onoverzichtelijk is geworden. Uiteraard is de keuze voor de aanschaf van een dashcam afhankelijk van je budget en je behoefte.

Welke functies zijn belangrijk bij de aanschaf van een dashcam?

Om je te helpen bij deze keuze hebben we de belangrijkste functies voor je uiteengezet, zodat je (onafhankelijk van je budget) weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een dashcam.

#1: Videokwaliteit

De dashcam geeft je bewijs in het geval van een ongeluk. De kwaliteit van de video is dan ook het belangrijkste onderdeel van een dash-cam. Een goede dashcam heeft een goede resolutie en duidelijke video-uitvoer. Korrelige video en onduidelijke audio zijn nutteloos voor de verzekering of voor de politie. Kies dus voor een dash-cam met een uitstekende camera en een goede videoresolutie.

Wat betekent dit concreet?

Zoek naar camera’s die opnamen maken in high-definition, 720p of 1080p. Een niet-HD dash cam is goedkoper, maar met een korrelige video-output is het uiteindelijk zonde van je investering. Bekijk een video van de dash-cam. De meeste hebben verschillende video’s online staan, zodat u een indruk heeft en het makkelijk kunt vergelijken. Bekijk beelden van echte gebruikers en bekijk video’s die in verschillende scenario’s zijn gemaakt, zoals weinig licht, overdag en ’s nachts. Leveranciers hebben de neiging om in perfecte omstandigheden op te nemen, waardoor het er beter uitziet dan normaal.

Let ook op het bereik van het beeld. De kwaliteit van de video is afhankelijk van de beeldsensor, de processor en de lens. Zorg er dus voor dat je een dash-cam aanschaft met een groot gezichtsveld zodat deze een groothoek maakt. Verder maken de lenzen hierin een groot verschil; glazen lenzen worden beschouwd als beter dan plastic lenzen. We hebben een aantal video’s van gebruikers opgezocht om je het verschil te laten zien. Bekijk deze video voor dash cam-videokwaliteit overdag en ’s nachts.

#2: Opslagcapaciteit

Je weet natuurlijk nooit wanneer er iets gaat gebeuren dus om te zorgen dat je het moment niet mist is een dash cam constant bezig met opnemen. Hij neemt op over oude opnames om te zorgen dat het geheugen niet vol raakt. Om deze reden is het dus belangrijk om een dash cam te kopen met voldoende opslagruimte.

HD = Meer opslagruimte!

Als uw dash-cam in HD opneemt (wat een betere beeldkwaliteit heeft), genereert deze een enorme hoeveelheid gegevens die veel ruimte in beslag nemen. Gemiddeld kan een HD-dashcam 2-3 uur opnemen op een kaart van 8 GB voordat alles opnieuw wordt gestart. Een kaart van 16 GB duurt 4-6 uur, 32 GB voor 6-12 uur en 128 GB voor 20 tot 40 uur.

Naast de grootte van de geheugenkaart is de snelheid van de kaart belangrijk. Geheugenkaarten die worden gebruikt in dashcams worden geclassificeerd volgens hun schrijfsnelheden in klasse 1,2,4,6 en 10. De meeste leveranciers van dashcams bevelen klasse 6 of hoger aan. De beste geheugenkaart is een klasse 10-geheugenkaart. Het gebruik van geheugenkaarten van een lagere klasse wordt niet aanbevolen omdat ze niet betrouwbaar zijn en een slechte video-uitvoer hebben. Een ideale dash-cam heeft dus een klasse 10-geheugenkaart van 32 GB of meer. Uiteraard is dit afhankelijk van je budget en het doel van de dashcam. Wil je er ook video beelden mee maken tijdens je roadtrip dan is een hogere klasse en een groter geheugen uiteraard belangrijkste dan als je hem allen uit veiligheidsoverwegingen gebruikt.

#3: De grootte en betrouwbaarheid van de dashcam

De grootte de dash cam lijkt niet zo belangrijk, maar blijkt in de praktijk toch een grote rol te spelen. Een kleine en minder opvallende dash-cam neemt niet veel ruimte in op het dashboard en is geschikt voor kleine auto’s. Daarbij trekt het niet veel aandacht naar de camera wat weer een prettige bijeenkomst kan zijn als u bijvoorbeeld veel in de stad rijd. Hebben kleine dashcams ook minder functies? Vaak hebben ze wel iets minder functies en een bepertkte capaciteit. Ook hierin is het dus goed om de mogelijkheden voor jezelf op een rijtje te hebben, zodat je de beste keuze kunt maken.

Vaak hebben kleinere dashcams geen schermweergave en andere geavanceerde functies zoals GPS, bewegingssensoren, enz. Wel zijn er nieuwe modellen op de markt gekomen die een aantal van deze functies nu wel hebben. Het beste van beide werelden! Tegenwoordig investeren mensen meestal in veelzijdige camera’s die discreet of ‘in het oog verborgen’ zijn.

Deze camera’s zijn klein van formaat, zwart en zijn vrijwel onmerkbaar, met een behoorlijk fatsoenlijke opslagcapaciteit. Het is belangrijk om een ​​dash-cam te kopen die bekend staat om zijn betrouwbaarheid. Meestal weet je namelijk niet wanneer de dashcamera precies opneemt omdat de dashcams een functie heeft voor automatisch starten en automatisch uitschakelen. Je kijkt misschien niet eens naar de opnames tot de dag dat je iets moet controleren. Als je dash-cam niet betrouwbaar is, bestaat de kans dat het beeld wat je nu juist nodig hebt niet is opgenomen. Bekijk dus ook de beoordelingen van een dashcam in het selectieproces.

#4: Montagemogelijkheden en eenvoudige installatie

Dash-cams zijn er in verschillende montagemogelijkheden. Sommige zijn gemonteerd op de voorruit en andere achter de achteruitkijkspiegel. In een kleine auto met beperkte ruimte in het dashboard, is de manier van monteren nog belangrijker. Je wil immers niet dat de dashcam het zicht van van de bestuurder belemmert of dat de inhoud van de auto op de beelen staat in plaats van de omgeving. Gewoonlijk worden de dashcams gemonteerd met behulp van zuignappen op de voorruit of met behulp van een semi-permanente kleefbevestiging.

De voor en nadelen van deze twee methodes? Een Dash Cam gemonteerd met een zuignap kan worden verwijderd en indien nodig worden verplaatst. Meer flexibiliteit voor de gebruiker, maar hij neemt vaak iets meer ruimte in beslag dan de zelfklevende bevestiging. Een kleefbevestiging ziet er beter en discreter uit, maar kan niet worden verwijderd of verplaatst vanuit de houder.

#5: Dashcam met één of twee kanalen? Wat is het verschil?

Een andere keuze is of je een dashcam koopt met één of twee camera’s. Dit is misschien wel de belangrijkste beslissing bij het kopen van een dash cam omdat het invloed heeft op het soort beelden die worden opgenomen. Een dashcam met één kanaal heeft één camera en kan alleen opnemen wat er zich voor de auto afspeelt. Met een dash camcamera met twee kanalen kunt u opnemen voor de auto en tegelijk aan de achterkant en in uw auto.

Hoe zit het met enkele lenscams?

Een dashcam met één lens is een standaard dash-cam en is een uitstekende optie voor het opnemen van de voorkant van je auto. Je kunt het gebruiken om je roadtrips te registreren en de beelden te gebruiken om je auto te beschermen tegen ongelukken en frauduleuze claims. Bekijk hier een aantal voorbeeld video’s van een enkel kanaal-dashboard.

Dashcam op de voorruit en achterruit

Een dashcam met twee kanalen heeft twee videolenzen of -kanalen en registreert tegelijkertijd de achterzijde en de voorkant. De tweede camera kan overal in het voertuig worden geplaatst. Dit wordt ook veel gebruikt om bijvoorbeeld waardevolle spullen in je auto te bewaken en te registreren. Bekijk hier een aantal voorbeeld video’s van een dual kanaal-dashboard.

Eén dashcams met meerdere lenzen

Er zijn ook een paar dual-lens dashcams op de markt waarbij beide lenzen in één apparaat zijn ingebouwd. In dergelijke dashcams is één lens naar voren gericht terwijl de andere naar de achterkant van het voertuig is gekeerd.

#6: De zwaartekracht sensor (G-sensor) bij diefstal

Een zwaartekrachtsensor (G-senor) is een hele handige functie die niet kan ontbreken op je dashcam. Het één van van de meer geavanceerde functies van een dash-cam en is zo handig omdat het een functie is die wordt geactiveerd bij een bepaalde beweging of shock. Zo wordt hij geactiveerd wanneer de auto betrokken is bij een crash. De senor registreert deze bewegingen en de video-opname is onmiddellijk beveiligd en wordt niet overschreven of verwijderd. Hetzelfde gebeurt als de auto geparkeerd staat en er opeens een beweging is door bijvoorbeeld een inbraak of een aanrijding. Een geweldige functie om je geparkeerde auto te beschermen tegen vandalisme en diefstal. Omdat de meeste webcamps tegenwoordig de data direct naar een telefoon of laptop kunnen sturen heb je de beelden dus altijd real lve, ook als de autodief er met je dashcam vandoor gaat.

#7: GPS

Veel dashcams worden tegenwoordig geleverd met geavanceerde functies zoals GPS en snelheidsmeldingen. De GPS-functie voegt snelheid en locatiegegevens toe aan het beeldmateriaal en de tijd en datum. Dit lijkt wellicht niet direct zo belangrijk, maar voor de beelden die tijdens een diefstal of een ongeluk worden gebruikt is dit belangrijke informatie. Sommige dashcams hebben een navigatie functie toegevoegd, zodat u alles in één heeft en niet ook nog een navigatiesysteem nodig heeft. Dash-cams worden ook geleverd met functies zoals waarschuwing bij het verlaten van de rijstrook, bewaking van rijeigenschappen en stopborddetectie. Allemaal functies die u waarschuwen voor gebeurtenissen rondom je auto die je zelf wellicht over het hoofd zag.

#8: Warmtetolerantie

Extreme temperaturen waarom is dat belangrijk? Je kent wellicht de situatie dat je Iphone in de zon licht en je de melding krijgt dat hij overhit is. Een dashcam zit meestal op de vooruit bevestigd en is dus te allen tijde in de volle zon of in de winter tegen de bevroren ruit. Permanente blootstelling aan extreme temperaturen kan ertoe leiden dat de behuizing verslechtert en dat de elektronica defect raakt. Om de betrouwbaarheid van je dash-cam te garanderen is het nodig dat hij bestand is tegen deze temperatuur verschillen. De meeste goedkope modellen zijn gemaakt van laagwaardige onderdelen die niet hittebestendig zijn. Dit kan vooral in de zomer problemen veroorzaken omdat het aardig warm kan worden in een geparkeerde auto. Lees reviews en stel vragen over de hittetolerantie van de dash cam alvorens te kopen.

#9: Bewegingsdetectie

Deze functie hangt samen met de G-senor. Veel dashcams worden geleverd met de extra bewegingsdetectiefunctie die erg handig is wanneer de auto geparkeerd staat. In Parkeermodus wordt de camera geactiveerd als er een impact wordt gedetecteerd. Als de dashcam extra Wi-Fi-mogelijkheden heeft, ontvang je een waarschuwing en kun je de auto en het ongeval in realtime bekijken. Bekijk deze video voor hoe deze parkeermodus werkt.

#10: Nachtzicht

Een andere functie die je niet mag vergeten is het nachtzicht. We rijden (vooral in de winter) veel in het donker. We gaan in het donker van huis en we rijden in het donker weer terug. Het is ook vaak de drukste periode omdat een groot deel van het jaar de spits in het donker is. De kwaliteit van het beeldmateriaal bij nachtzicht zijn in Nederland dan ook heel belangrijk. Bekijk de beelden van voorbeelden overdag en in het donker. HDR-camera’s werken het beste ’s nachts. Zoek daarbij naar een dash-cam met een breed dynamisch bereik (WDR), ook wel een hoog dynamisch bereik of HDR genoemd. Een camera die is uitgerust met deze functies, kan beelden opnemen en verwerken bij weinig licht en deze digitaal verbeteren om deze beter te maken.

Ben je inmiddels in het bezit van een dashcam? Bekijk dan onze tips voor het gebruik van een dashcam. Heb je zelf nog tips voor de aanschaf van een dashcam is of heb je gewoon een vraag? Laat een hieronder een reactie achter.

1 gedachte over “Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dashcam”

Plaats een reactie