8 redenen waarom een dashcam een heel goed idee is!

De dashcam, we horen en zien hem steeds vaker. We zien de camera’s over de hele wereld gebruikt worden door reguliere bestuurders zoals jij en ik, rij-instructeurs, taxi- en buschauffeurs en politieagenten. Hij gaat zelfs mee op vakantie voor het vastleggen van de mooie route! Waarom is de dashcam de laatste jaren zo populair geworden? Wat zijn de voordelen om hem in je auto te hebben? In welke situaties kan het je helpen? ik neem je mee in de voordelen en mogelijkheden van de dashcam en heb 8 reden redenen voor je uiteen gezet.

1. Je hebt uit eerste hand bewijs van een auto-ongeluk

Dit is natuurlijk verreweg de belangrijkste reden wereldwijd waarom miljoenen autobestuurders investeren in een dashcams in hun auto. Niet alleen in landen met chaotisch verkeer zoals Rusland, India of Bangkok, waarbij Rusland op dit moment het grootste aantal dashcam-gebruikers heeft. Ook bij ons in Nederland zien we steeds meer mensen die de beelden van hun dashcam naar hun verzekering sturen in het geval van een ongeluk. Waarom? De dashcam begint met opnemen zodra je de motor van je auto start en het biedt daarom real-time, efficiënt en direct bewijs in geval van een ongeluk.

Het beeldmateriaal kan je helpen om aan te tonen dat je niet schuldig bent in het geval van een verkeersongeval en zorgt er zo voor dat je bewijs hebt voor de verzekering of zelfs een rechtszaak als dit nodig is. Een dashcam is daarmee een krachtig en efficiënt middel om jezelf te verdedigingen in het geval van een auto ongeluk.

2. Bewijs bij inbraak of schade aan je geparkeerde auto

Een ander groot voordeel waar veel mensen niet bij stil staan is de schade aan je auto als je er zelf niet bij bent! De meeste dashcam camera’s hebben een optie waarmee je de stand-by modus kunt inschakelen. De camera wordt dan alleen ingeschakeld als deze beweging in of rond de auto voelt. Als iemand dus bijvoorbeeld in je auto inbreekt of je auto raakt tijdens het inparkeren. Je kunt met de dashcam video bekijken wat er precies gebeurt is en de verantwoordelijke persoon traceren. Als je de persoon niet kunt vinden kun je het beeldmateriaal uiteraard doorzetten naar je verzekering om aan te tonen hoe de schade is veroorzaakt.

Uiteraard ook aan de politie als het om een inbraak gaat. Veel dashcamps hebben de functionaliteit door het apparaat te koppelen aan bijvoorbeeld je mobiele telefoon. In het gaval van een inbraak uiteraard handig, zodat je het beeld materiaal ook op je telefoon hebt als de inbreker er met de dashcam vandoor gaat.

3. Je kunt verzekeringsfraude voorkomen

Verzekeringsfraude bij voortuigen en verkeer is een van de meest voorkomende problemen van de 21e eeuw. Helaas zien we dit ook in Nederland steeds vaker gebeuren. Deze fraude heeft grote gevolgen voor verzekeringsmaatschappijen en daarmee ook voor ons als bestuurders. De duizenden euro’s die deze claims de verzekeringsmaatschappijen kosten moeten verdeeld worden over de premies. Veel van de fraude zaken gaat over dat een bestuurder opzettelijk een auto-ongeval veroorzaakt (vaak bij duurdere auto’s) om de schuld bij de andere partij te leggen. Waarom?

Deze veel gebruikte fraudepraktijk levert de oplichters veel geld op. Een dashcam maakt het lastiger voor deze oplichters omdat er bewijs is van hoe de situatie is verlopen. Jij beschermt jezelf omdat je aan kunt tonen dat het niet is gegaan zoals wordt beweerd. Met het bewijs van de dashcam bescherm je dus jezelf en de verzekeringsmaatschappij en zorg je dat dit soort situaties in de toekomst minder vaak kunnen gebeuren.

4. Wel een boete, maar niet schuldig

Nog een super handige situatie voor een dashcam, is als je wordt aangehouden voor een verkeersovertreding die je niet hebt gepleegd. Ook in deze situatie biedt de dashcam je een mogelijkheid om het bewijs aan te leveren bij de politie. Zo zijn er een aantal gevallen bekend waarbij mensen zijn aangehouden omdat ze hun telefoon in de auto gebruikten. Bij één van die gevallen heeft de politie de bestuurder weer laten gaan toen de beelden duidelijk maakten dat de bestuurder niet aan het bellen was, maar alleen op zijn hoofd krabde en aan zijn oor zat?

5. Je wordt er een betere bestuurder van

Dansers kijken in de spiegel om hun techniek te verbeteren, atleten bekijken video’s om zichzelf te verbeteren. Door je eigen rijgedrag te bekijken kun je een betere bestuurders worden. Is dat echt nodig? Onbewust hebben we veel gewoontes in ons rijgedrag aangeleerd die soms voor gevaarlijke situaties kunnen leiden. Inzicht in veelgemaakte fouten zoals hard remmen, abrupt van rijbaan wisselen of te dicht op andere automobilisten rijden zorgen dat we ons bewust worden van dit gedag. Door de video’s van je eigen rijgedrag te bekijken kun je dit bewust aanpakken. Daarnaast zijn de meeste dashcams voorzien van een GPS-apparaat dat je snelheid en locatie bijhoud. Nog een extra middel om te zorgen dat je geen verkeersboetes krijgt.

6. Een dashcam legt onverwachte bijzondere gebeurtenissen vast

We kennen allemaal de video van de bestuurder die met zijn dashcam een meteoriet vastlegde (in Rusland) of een andere bestuurders die een bliksem inslag in een rijdende auto vast legde. Of het ongeluk wat net voor je gebeurt? Hele bijzondere momenten die gelukkig niet heel vaak voorkomen. Realistischer is wellicht wel het hert wat de weg op schiet en een ongeluk veroorzaakt, of een voetbal die de spiegel van je auto beschadigt, de boom van de buren die tijdens een storm op je auto is gevallen? Ook met deze beelden kun je de verzekeringsmaatschappij laten zien hoe de schade tot stand is gekomen.

7. Je kunt je road-trip opnemen en nagenieten van je vakantie

Met je auto op een roadtrip? Niets is leuke dan hem achteraf terug kunnen zien en nog eens nagenieten van die leuke vakantie. De dashcam wordt ook veel gebruikt om bijzondere en mooie momenten tijdens een roadtrip vast te leggen en te gebruiken op social media of in de aftermovie van je vakantie. Het grote voordeel is namelijk dat een dascam altijd opneemt. Dus ook op het speciale momenten waar je met je normal camera of vido weer net te laat voor was. De koeien die net over steken in Frankrijk, de mooie uitzichten van de weg en de natuur in de bergen in Zwitserland en Oostenrijk, maar waar je door de smalle weg niet kunt stoppen of de chaos van het verkeer in een stad als Parijs? De dashboard camera is een super handige tool om deze momenten vast te leggen. Pak je spullen, installeer je camera en je bent klaar om te gaan!

8. Een dashcam is de perfecte oplossing voor asociale weggebruikers

Een minder leuke reden, maar wel nuttig is die van andere asociale weggebruikers aan te geven die andere mensen en hunzelf in gevaar brengen. Elke bestuurder heeft tijdens zijn rijcarrière minstens één slechte ontmoeting gehad met een slechte chauffeur. Deze roekeloze en onverantwoordelijke automobilisten zijn niet alleen hinderlijk en vervelend, ze kunnen ook het leven van andere bestuurders en onschuldige passagiers in gevaar brengen. Het melden van het slechte gedrag van een asociale bestuurder kan een enorme klus zijn voor de politie en waarbij een dashcam een uitkomst bied.

Conclusie

Kortom, een dashcam is een slimme en handige investering. Ze zijn snel en makkelijk in de auto te monteren dus binnen een paar minuten ben je na aanschaf klaar om te gaan. Binnen enkele seconden heb je de dashcam op je vooruit gemonteerd. Er bestaat een breed scala aan dashcam’s om uit te kiezen, maar let goed op de verschillen bij de aanschaf van een dashcam. We hebben ook alvast de tips voor het gebruik van een dashcam voor je uigezet.

Heb je zelf nog een goed idee waarom een dashcam een goed idee is of heb je gewoon een vraag? Laat een hieronder een reactie achter.

2 gedachten over “8 redenen waarom een dashcam een heel goed idee is!”

Plaats een reactie