Tips bij het gebruik van een dashcam

Je weet inmiddels waarom je een dashcam wilt aanschaffen, welke verschillende soorten er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een dashcam. En dan is het zover. Hij wordt bezogt en je kunt hem in je auto plaatsten. Waar moet je op letten bij het monteren? Zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor het gebruik van een dashcam.

Monteer je daschcam zo hoog mogelijk

In Nederland mag je met een dashcam rijden, maar we hebben we eisen op veiligheidsgebied waar je rekening mee moet houden. De dashcam mag je zicht niet belemmeren. Plaats hem dus bij voorkeur zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld achter de achteruitkijkspiegel. Plaats hem in het midden van je vooruit, zodat het beeld niet vervormt. Tijdens het rijden mag je de dashcam niet bedienen. Houd hier ook rekening mee met eventuele anders apparaten zoals je navigatie.

Zorg dat je dashcam aan staat

Dit lijkt heel logisch en toch komt het regelmatig voor dat men is vergeten de dashcam aan te zetten bij het wegrijden. Zul je net zien dat er juist dan iets gebeurt! Misschien heb je een dashcam gekocht die vanzelf aan en uit gaat. Sommige dashcams schakelen zichtzelf automatisch aan en uit met het starten van de motor. Ook met deze dashcams is het verstandig te contoleren of hij aanstaat als je weg rijdt.

Instellen van de juiste beeldhoek

Stel het beeld van je dachcam zo in dat je niet teveel lucht in beeld is. Het zal toch net iets minder vaak voorkomen dat een ongeluk wordt veroorzaakt door iets wat uit de lucht komt vallen dan vanuit de weg. Een goede verhouding is 1/3 lucht en 2/3 weg: de horizon zit dan dus boven het midden.

Haal de dashcam uit je auto bij extreme temperaturen

Verwijder de dashcam uit je auto met extreme temperaturen. De gemiddelde dashcam kan temperaturen aan van -10 tot 60 à 70 graden. Tijdens een warme zomermiddag kan het op he dashbord toch wel 90 graden warm worden. Let wel op: als je de daschcam ook wilt inzetten om je auto bij inbraken te beveiligen kies dan voor een camera die meer kan hebben, zodat je hem niet uit je auto hoeft te halen.

Zorg dat je dashcam voortdurend stroom heeft

Vooral voor dashcams die ook voor inbraak worden gebruikt is het natuurlijk belangrijk dat de acco niet op raakt. Zorg er bij deze varianten voor dat je een permanente voedingskabel hebt toegevoegd.

Oefen met de G-sensor

De meeste dashcams werken tegenwoordig met een G-sensor, zodat de dasham niet de gehele tijd hoeft op te nemen, maar alleen een noodfilmpje registreert als er ineens een grote G-krachtt wordt waargenomen. Bijvoorbeeld door abrupte remmen of een botsing. Het noodfilmpje wordt dan opgeslagen in een niet overschrijfbare map. Het kan zijn dat de senor zeer gevoelig is afgesteld en dat je na een ritje naar het schoolplein 10 fimpjes hebt van alle verkeersdrempels die je onderweg tegen bent gekomen. Stel de gevoeligheid dan eventueel iets lager in.

Bekijk je beelden regelmatig en formateer je geheugenkaart

Controleer je beelden regelmatig, zodat je kunt zien of de functies goed blijven werken. De oudste beelden worden bij moderne dashcams overschreven door de nieuwste filmpjes en in de map met ‘niet-overschijfbare’ bestanden zitten de filmpjes die zijn geregistreerd of van momenten die je zelf hebt aangegeven te willen bewaren. Wil je de video’s makkelijk op je computer kunnen bekijken? Met een gratis VLC-speler kun je met de E-toets ook frame voor frame bekijken.

Heb je een oudere dashcam? Formatteer je geheugenkaart dan ook regelmatig, minimaal elke maand. Sla dan uiteraard eerst de bestanden op die je wilt bewaren. Het regelmatig formateren zorgt voor betere betrouwbaarheid van de beeldopslag.

Zorg voor beeldkwaliteit in de avond en overdag

De goedkopere dashcams hebben niet altijd een lens die geoptimaliseerd is voor dag en nacht. Dit wordt vaak opgelost met een polarisatiefilter. Gebruik je deze? Zorg dan dat je deze verwijder in het donker, dit vermindert de hoeveelheid licht in de lens. Nog beter is om hem in de winter helemaal niet te gebruiken want de kans dat het donkerder is buiten is dan groot.

Controleer de instellingen als je de dascam gaat gebruiken

Ook dit klikt heel logisch en toch ook hier zijn er veel mensen die er te laat achter komen dat de data niet goed stond of dat de videao’s in een lage resulutie worden opgenomen wat een negatief effect heeft op de kwaliteit. Bekijk ook of de GPS goed werkt. Dit samen met de datum lijkt misschien niet het belangrijkste, maar als het filmpje als bewijs wordt gebruikt bij een aanrijding is het essienteel dat deze informatie klopt.

Houd rekening met de lengte van de filmpjes

Bij de meeste dashcams kun je zelf te lengte van de filmpjes instellen, maar wat is daarin wijsheid? Bij lange filmpjes is je geheugen zo vol en bij te korte filmpjes ben je meer tijd kwijt aan het terugzoeken. De meeste ongelukken gebeuren in minder dan een minuut. Bij een ongeluk gaat het uiteraard ook om wat er zich net voor het ongeluk heeft afgespeeld. Wij vonden een lengte van 3 tot 5 minuten ideaal.

Aanvullende tips

  • Uiteraard een logisch opmerking: Houd je ruiten schoon. Bovenin zit niet altijd in de baan van de ruitenwissers dus houd hier rekening mee om te voorkomen dat je vlekken krijgt op het beeld van je dashcam.
  • Zorg dat je dashboard leeg is. Spullen die aan je spiegel vast zetten of op je dashboard liggen kunnen voor reflectie zorgen en daarmee een negatief effect op de kwaliteit van je beelden.
  • Gebruik je geen zuignap of vind je dit niet handig in verband met condens? Zorg dan dat je een daschcam standaard erbij besteld waarmee je hem makkelijk kunt bevestigen.

Heb je zelf nog tips voor het gebruik van een dashcam of heb je gewoon een vraag? Laat een hieronder een reactie achter.

Plaats een reactie