Dashcams: Hoe zit het met de privacy en regelgeving in Europa

Dashcams worden steeds vaker gebruikt. Ze zijn heel handig bij het geval van een ongeluk of schade, kunnen je een seintje geven bij een inbraak van je auto en je kunt er mooie routes mee filmen. Maar hoe zit het met de privacywetgeving? Wat mag wel en niet? En zijn er nog verschillen in Europa? We hebben de belangrijkste feiten over dashcam privacy en AVG voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de regels voor een dashcam in Nederland?

Filmen op de openbare weg is deel van de vrije nieuwsgaring. Dit geld voor de journalisten van de NOS of RTL Nieuws en dus ook voor jou. Zodra je de beelden wilt publiceren krijg je wél te maken met privacywetgeving. Met een dashcam worden beelden geregistreerd. Het is logisch om te denken dat een auto niet onder het portretrecht valt, er is immers geen persoon in beeld. Helaas werkt dat niet helemaal zo. Ook al is de bestuurder niet herkenbaar in beeld, de kenteken van de de auto waarschijnlijk wel.  Het nummerbord is een persoonsgegeven en daarmee valt je filmpje binnen de regelgeving van de AVG (Algemene Verordening Gegevenbescherming).

Welk effect heeft de AVG op het gebruik van de dascham?

Met de recente aanpassingen in de AVG wetgeving is ook dit aanscherpt. Je mag geen beelden gebruiken zonder toestemming van de gefilmde personen. Wel kun je zorgen dat de kenteken en mensen niet herkenbaar worden gemaakt als je een filmpje online zou willen plaatsten.

Voor het gebruik van daschcams staat in de beleidsregels van De Autoriteit Persoonsgegevens het volgende:

“Dashcams worden vaak gebruikt bij verkeersongelukken. De dashcam kan met het beeldmateriaal van het verkeersongeluk zorgen voor het bewijs voor de verzekering. De gegevensverwerking van het beeldmateriaal van de dashcam kan noodzakelijk zijn voor de behartiging van het gerechtvaardigde belang van de bestuurder (verantwoordelijke van de dashcam) om als bewijs te gebruiken voor zijn verzekering om zijn schade te declareren. Op basis van artikel 8 sub f Wbp kan het gerechtvaardigde belang hiervoor een grondslag bieden.” (Bron)

Regelgeving met betrekking tot de veiligheid

In Nederland zijn er ook regels met betrekking tot de veiligheid. De dashcam (en de bedrading ervan)  moet zo worden aangebracht dat het zicht niet wordt belemmerd. Verder mag de bestuurder niet worden afgeleid door het gebruik van de dashcam.

Welke landen in Europa hebben dezelfde regelgeving als Nederland?

In België, Zwitserland, Italië, Denemarken, Slovenië, Tsjechië en Hongarije is de regelgeving vergelijkbaar met Nederland. Met uitzondering dat je in België de beelden van de daschcam niet openbaar mag maken. Voor de andere landen gelden dezelfde regels als bij ons en moet je rekening houden met de privacy van de mensen (en kentekens) op de beelden. Verder gelden in veel landen dat je niet mag filmen op plekken waar al een filmverbod is.

In welke landen is een dashcam verboden?

In een aantal landen in Europa zijn dascams die continue opnemen verboden. Duitsland en Luxenburg verbiedt het bijvoorbeeld verboden om een Dashcam te hebben die constant opneemt. Dashcams die alleen opnemen bij abrupt reactie (bijvoorbeeld hard remmen) mogen vaak wel. Ook in Frankrijk is er nog veel onduidelijkheid over wat wel en niet wordt toegestaan. In Oostenrijk geldt een verbod om mensen zonder toestemming op te nemen en in Spanje en Portugal wordt het filmen ontmoedigd.

Ga je naar deze landen op vakantie dan is het aan te raden om daar bij de aanschaf rekening mee te houden. Kies dan voor een daschcam die in principe alleen maar opneemt in het geval van een noodsituatie (abrupt remmen). Veel dashams hebben een functie om met 1 druk op de knop het filmen de activeren, zodat u de mooie route door de bergen alsnog op kunt nemen als er geen verkeer in de buurt is. Bekijk een volledig overzicht dashcam regelgeving per land op de website van de ANWB.

Heb je zelf nog een ervaring met privacy en het filmen op de openbare weg of heb je gewoon een vraag? Laat een hieronder een reactie achter.

Plaats een reactie