Helpt een Dashcam je echt bij een auto ongeluk?

Een foto zegt dan 1000 woorden, heel waardevol dus. Een dashcam video die de meest idiote situaties vastlegt tijdens een auto ongeluk zegt nog meer en is onbetaalbaar. Maar helpen ze je echt in zo’n situatie? We kwamen een aantal verhalen tegen die we graag met je delen, zodat je zelf in kunt schatten of een dashcam wel of geen toegevoegde waarde is.

Dashcam is de go pro voor je auto

Een dash-cam, of een op het dashboard gemonteerde camera, is een apparaat dat is ontworpen om alles vast te leggen wat er gebeurt tijdens het rijden. Zie het als een GoPro voor je auto. Dash-cams heb je in verschillende soorten en maken en voor elk budget. Helemaal afhankelijk van je wensen en het gebruik. Ze hebben een digitale camera met een enkele of dubbele lens die via een zuignap op het raam of dashboard wordt gemonteerd, meestal via de directe 12 volt van je auto of de sigarettenaansteker. Zodra je je auto start, neemt de dashcam rechtstreeks op via een SD-kaart. Er zitten verschillen in de functionaliteiten van bijvoorbeeld de opname van geluid, nachtzicht, ingebouwde GPS zodat je weet waar iets werd opgenomen.

Video als bewijsstuk bij auto ongeluk

Dash-cams leggen plotselinge momenten vast. Bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk. Normaal moet je uitleggen en beschrijven wat er precies gebeurt is en is het vaak jouw verhaal tegen die van de andere partij. Verschillende mensen hebben een verschillende mening over wat er precies is gebeurt en dit zorgt vaak voor de discussie tijdens een auto ongeluk. Wat het voorval ook is (een auto die je afsnijdt, iemand die voor je auto springt, een hert die ineens oversteekt) de dashboardcam slaat de gebeurtenis en bewaart deze voor latere referentie. Dashcamps zijn al jaren erg populair in landen zoals Rusland waar fraude met autoverzekeringen veel voorkomt. De voordelen van het gebruik en het stuk bescherming wat je daarmee krijgt waaien over naar Europa waar we de dashcam steeds vaker in de auto zien. .

Praktijkvoorbeelden

In eerste instantie stond ik zelf een beetje sceptisch tegenover het gebruik van de dashcam. Ik vond het onnodig en had lange discussie met een vriend die deze wel in zijn auto had. De fraude met autoverzekeringen in Rusland en de zogenaamde auto ongelukken die daarbij expres worden uitgelokt zien we in Nederland maar weinig. Ook is het verkeer hier minder chaotisch dan op sommige plekken in de wereld. Ook komt het gelukkig niet heel vaak voor dat we betrokken zijn bij een auto ongeluk dus om daarvoor nu altijd met een dashcam rond te rijden? Het leek mij een beetje overdreven. Toch werd ik overgehaald door de informatie die ik erover las en het gebruik nu. Naast dat het in het geval van een auto ongeluk kan helpen is kan het gebruik op de langer termijn een positief effect hebben op onze premies.

Heeft een dashcam een positief effect op uw no-claim korting?

Een aantal autoverzekeringsmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk zijn al begonnen met het aanbieden van kortingen van 10 tot 15 procent aan klanten met dashcams geïnstalleerd in hun voertuigen. Helaas is dit in Nederland nog niet het geval. Wel zien we dat het helpt in onduidelijke situaties. Zo kan het zijn dat in sommige gevallen de automobilist geen verzekeringsgeld ontvangt of zelfs met zijn no-claim naar beneden gaat als het onduidelijk is wie het ongeluk heeft veroorzaakt. In dit soort situaties kan een dashcam positief zijn voor de premie van uw autoverzekering. Je hebt een middel in handen waarmee je kunt aantonen wat er precies is gebeurt en daarmee kan de schuld sneller kan worden bepaald.

Het effect van dashcams op premies

Dashcams kunnen niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren en op dit moment zijn er geen aanwijzingen die erop wijzen dat mensen met een dashcams betere chauffeurs worden. Waarom zouden verzekeringsmaatschappijen dan ook een korting geven voor het gebruik van dashcams? Dit ligt in het neveneffecten die dashcams hebben. Naarmate meer mensen ze gebruiken, kunnen ze in de toekomst steeds vaker worden ingezet als bewijs met concrete beelden van een ongeluk. Dash Cam-beelden kunnen daarmee waarschijnlijk ook de tijd verminderen die nodig is om geschillen te onderzoeken wat kosten efficiënt werkt voor de verzekeringsmaatschappijen. Het is voor hen dan ook een groot voordeel dat we ze gebruiken.  

Meer bewijs altijd beter dan minder bewijs

Steeds meer verzekeringsmaatschappijen gebruiken dus de dash cam-beelden om te bewijzen dat je geen schuld hebt bij een ongeluk. Als jouw claim een ​​geschil wordt, is het altijd beter om meer bewijs te hebben dan minder. Het hebben van beelden van een ongeluk garandeert echter niet dat het zal worden gebruikt. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de situatie en de kwaliteit van de beelden. Het is niet altijd zo eenvoudig om te beslissen wie de schuldig is op een kruispunt.  Daarmee zou ik zeggen dat de dashcam beelden heel nuttig zijn, maar natuurlijk geen sluitend bewijs.

De kwaliteit van de beelden

Uiteraard speelt de kwaliteit van de beelden een grote rol. Hoewel veel dashcams proberen een zo breed mogelijk beeld te bieden, is het vaak nog steeds in één richting gericht. Ook zit er een groot kwaliteit verschil tussen de avondbeelden van verschillende dashcams. De korreligheid van sommige goedkopere modellen, geven een niet volledige beeld of de oorzaak is niet altijd even duidelijk te zien. Let daar dus op voordat je een dashcam koopt. Toch kunnen de meeste dashcams op zijn minst de ernst van een impact laten zien.

Heb je zelf ervaring met het gebruik van een dashcam bij een ongeluk of heb je gewoon een vraag? Laat een hieronder een reactie achter.

Plaats een reactie